apasa-l, apasa-l...apasalapasalapasal

joi, 26 mai 2011

Placeri vinovate - ep. 1

Imi place Jiji, Jiji Becali. 
Ador seninatatea lui autentica de cioban. Caci Jiji asta e. Nici nu neaga nici n-ascunde. E suficient sa-l vezi cum se lasa s-alunece pe spate-n scaun ghemuindu-se in fata pericolului, e destul sa-i vezi extazul la autogolul lui Dinamo. Degeaba-l tragea Olaroiu de maneca, il durea fix in caciula de astrahan mostenita de la tac-so... pan'la urma cum-necum tot 2-1 era pentru Steaua.
Eu nu ma uit la meci. Nu-s microbista, ma lasa rece cei 22 de cetateni care-alearga toti dup-o minge imbrancindu-se in loc sa-si cumpere cate una de fiecare si s-o bata frumos pe maidan. 

Dar meciul Steaua-Dinamo il am in sange de la tata si nu pot sa ma abtin. Apoi daca-i si finala de cupa... D'aia ieri nu m-am clintit din fata televizorului... ce meci... ce batalie. 
Tot de la tata e si sintagma "Dinamo nu joaca cinstit, da la gioale", sincer credeam ca-i doar o legenda si ca vremea in care dinamovistii isi gadilau adversarii cu crampoanele la fluieru' piciorului a trecut... tare m-am inselat! Locul lui Moti e in K1 nu la fotbal, e atat de agresiv si veninos ca ti-e frica sa-i stai in preajma, pe deasupra are si mutra senina a boului care da cu copita din reflex si nu-ntelege ce-i rau in asta.
Revenind la Jiji... m-am distrat copios la scena de dupa meci in care-l mangaia parinteste pe Borcea pe capatana rotunda si paroasa cu fruntea de-un deget... Jiji, de la inaltimea meciului castigat, devenise duios.

Sarind de la una la alta, ajung la motivul pentru care m-am hotarat sa scriu azi: declaratia lui Borcea "Ghinion, mare ghinion"... nope, ati jucat mai prost decat ailalti. Atat. Si atata timp cat veti continua sa dati vina pe forte oculte, n-o sa faceti nici un progres. 
Ca daca ai curajul sa admiti ca n-ai fost la inaltime exista sansa sa-ncerci sa faci ceva, daca e de la "ghinion" o sa stai cu mainile-n san asteptand un "noroc".
Din pacate sindromul "noi suntem frumosi si destepti, pacat ca n-avem noroc" tine tara asta (si pe fiecare dintre noi) pe loc de 20 de ani.

Romania e o tara frumoasa... da, dar nu s-a murdarit de la ghinion ci de la necioplitii care-o locuiesc, drumurile nu-s stricate de vreo calamitate naturala ci de materialul prost folosit, padurile n-au disparut in urma unui incendiu devastator ci le-au taiat niste nemernici cu pile... 

Ghinion???

2 comentarii:

Claudia Ciobanu spunea...

Jiji, de la inaltimea meciului castigat, devenise duios... te si aud spunand asta si imi imaginez cum pronunti cuvantul "duios" asa luuuung :D

titina spunea...

scena aia e de film, Jiji mai avea un pic si-i plangea de mila lu' Borcea (cu lacrimi) doar ca-n acelasi timp nu-si putea sterge satisfactia de pe chip.

e amestecul de sentimente pe care-l are tata cand joaca sah cu tine si te bate... ii pare bine ca ti-a aratat cine-i mai tare si-i pare rau ca te vede necajit.