apasa-l, apasa-l...apasalapasalapasal

vineri, 3 iunie 2011

piese OE versus aftermarket


Sau cat costa o eticheta de amortizor cu logo Audi...

Nu-i nevoie sa repet ca sunt fan piese de calitate... am spus-o de atatea ori ca m-am plictisit eu sa m-aud.
Insa exista cazuri in care moftul de a pune piese de origine nu se justifica si va explic imediat de ce.

Toti fabricantii de masini sunt "montatori" adica asambleaza autovehicule din piese de la furnizori agreati. Audi NU fabrica amortizoare, Renault NU fabrica pompe de apa si nici Peugeot NU face rulmenti.

In cele mai multe situatii furnizorii de piese, bucurosi de realizare, anunta ca masina X are ca echipare de fabrica amortizoare Y, filtre Z s.a.m.d. asa ca provenienta pieselor de pe o anumita masina nu-i un secret.

Exista si cazuri in care fabricantul de piese nu comercializeaza sub nume propriu un anumit reper si atunci el se gaseste doar "pe original".
Termenul "piese OEM", folosit de toata lumea, este deseori prost inteles ca reprezentand piese manufacturate de catre producatorul masinii, cand colo... iata ce inseamna OEM:

An original equipment manufacturer, or OEM, manufactures products or components that are purchased by a company and retailed under that purchasing company's brand name
When referring to automotive parts, OEM designates a replacement part made by the manufacturer of the original part. In this usage, OEM means "original equipment from manufacturer".

Adica, in traducere libera amortizoare Sachs in cutie Audi... iata si raspunsul furnizorului la nedumerirea mea ca intre amortizoarele Sachs si cele OEM diferenta e doar de eticheta si cutie... si sa nu uitam de pret...

Buna ziua,

In legatura cu solicitarea Dvs,am trimis mail la colegii mei la [...]. Cu parere de rau nu am un raspuns foarte exact. Banuiala mea este ca diferenta dintre OE si AM la acest cod este doar de ambalaj ca in multe alte cazuri, posibil ca impachetarea (pe OM si AM) sa se faca din acelasi lot de amortizoare.[...]. Imi pare rau pentru inexactitatea raspunsului.

O zi cat mai buna.
 
Concluzia mea: nu va incapatanati pe piese OEM mai ales atunci cand oamenii "de la piese" va spun ca AM (after market) de marca X e identic cu OEM. Ganditi-va ca ei au tot interesul sa vanda piese scumpe si daca incearca sa va descurajeze de la o cheltuiala importanta... or avea vreun motiv.

p.s. Eticheta fiecarui amortizor a costat 200 de lei...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Concluzia mea: cauta piese originale OEM care au pansonate marca autovehiculului, in caz contrar afla producatorul la acea piesa OEM pentru acea marca si command-o;). O zi buna! E o completare :)

Anonim spunea...

Completare la completare :)

Acel "after market" poate insemna un patent vandut la un alt producator ce nu acorda o calitate identica ca cel cu OEM care a fost presat de client (marca de autovehicul)si amenintat cu incetarea contractului in cazul nerespectarii cerintelor si calitatii ... O zi faina!