apasa-l, apasa-l...apasalapasalapasal

joi, 16 iunie 2011

de ce miroase urat aerul conditionat?


De la bacterii si fungi.
Nu vreau sa te sperii dar uite lista "animalelor" pe care le cresti in masina ta:
Pseudomonas Fluorecens
Staphylococcus Aureus
Bacillus Subtilis
Escherichia Coli - asa-i ca n-ai mancat castraveti in timpul scandalului cu legumele din Spania?
Salmonella Cholerasius
Candida Albicans
Aspergillus Fumigatus
Cum ajung sa salasuiasca in masina si casa ta?
Foarte simplu: banalul praf nu este format doar din material anorganic (franturi maruntele de roca) ci si din materii organice - scuame de piele, fecale (eh, nu ale tale, ale cainilor vagabonzi) si alte chestii gretoase pentru noi dar pe care bacteriile le gasesc apetisante. 
Lasate in pace (respectiv nederanjate de curenti de aer si frig) prin nepornirea aerului conditionat o perioada mai lunga, bacteriile si fungii se inmultesc, formeaza colonii iar dejectiile lor sunt cele care produc mirosul neplacut din masina (nu ca aerul conditionat din casa n-ar suferi de aceeasi boala).
Mirosurile variaza in functie de "cultura" din conducte de la sosete nespalate pana la otet si mucegai.
Evident ca nu-i sanatos sa respiri un aer asa de viciat, dar ce-i de facut?

Spalarea conductelor si furtunelor prin metoda clasica apa+sapun/ detergent iese din discutie pentru ca ar trebui sa demontezi jumatate de masina. Schimbarea filtrului de polen n-ajuta asa ca mai ramane doar igienizarea cu aparate si solutii profesionale.
Solutiile sunt un concentrat de dezinfectant care este vaporizat cu ultrasunete de aparat si plimbat prin toate cotloanele circuitului de ventilatoarele masinii omorand coloniile de bacterii si fungi intr-un timp relativ scurt, 15-30 min (in functie de aparat).
Pentru reusita operatiunii trebuie urmati cativa pasi intr-o ordine bine stabilita... pe care n-o sa-i detaliez aici deoarece nu cred ca cineva o sa dea 3600 ron pe un aparat doar ca sa-si curete masina cand operatiunea de igienizare costa in service intre 70 si 100 lei (la mine, in promotie doar 50... sa-mi fac si-un pic de reclama).

Este absolut necesar sa verifici ca furtunul de condens de la aerul conditionat sa fie neobturat. In traducere libera asta inseamna ca arunci cand mergi cu aerul conditionat pornit trebuie sa lasi picaturi de apa pe asfalt (le vezi mai bine in parcare dupa ce opresti masina). 
Daca ai oprit in parcare si nu vezi o balta cat de mica sub masina... e inutil sa faci igienizare, rezolva intai problema scurgerii condensului.
Sunt modele de masini la care "recircularea" trece prin filtrul de polen, daca ai o astfel de masina si la igienizare nu ti-au scos filtrul de polen inainte de a porni aparatul... ai dat banii degeaba.

Ca masura de preventie, mergi cu aerul conditionat pornit chiar si iarna cand e setat pe incalzire... daca faci economie la combustibil si mergi cu aerul conditionat oprit... in primavara platesti igienizare.

Sa nu uit: solutia de igienizat e inodora, solutiile parfumate doar acopera pentru scurt timp mirosul.

Bafta si parfum de micsunele :-) 




4 comentarii:

Anonim spunea...

Intr-adevar "parfum de micsunele" oferiti si voi si...atat.
Rapid - chestie relativa. Rentabil - nici vorba,poate pt. voi bineinteles.
Remarcabil - intr - adevar, prin prisma faptului ca am fost pacalit pe banii mei, nu mi s - a rezolvat problema decat in proportie de 10 %, am fost luat peste picior, iar cand a fost vorba de "spalarea obrazului" trebuia facut bineinteles DIN NOU pe banii mei.Aveti grija pe viitor tineti cont de o zicala din popor : "Obrazul subtire cu cheltuiala se tine", nu - i asa dl. Marian?

titina spunea...

Stimate domn, inainte de a arunca cu dejectii incearca sa identifici corect detinatorul site-ului si proprietarul service-ului deoarece in acest caz ai facut o confuzie grava.
Ti-as fi recunoscatoare (da, nu-s Marian, numele meu este Ioana Cotolan si sunt proprietarul service-ului din Pitesti) daca ai da o dezmintire asta ca sa nu fiu nevoita sa sterg comentariul avand in vedere ca NU eu si nici altcineva din service-ul meu ti-a cauzat neplaceri.
Multumesc

Anonim spunea...

Stimata doamna, nu eu arunc cu dejectii cum eronat ati perceput, ci colaboratorii dvs care se folosesc de acelasi nume ca si societatea dvs.
Imi cer scuze de neintelegere, am fost pur si simplu dus in eroare, se pare ca m - a mintit spunandu - mi ca si service - ul dvs ii apartine.
Aveti mare grija la colaboratori - indiferent ca e franciza sau nu, ca din cauza unor astfel de evenimente aveti de suferit pur si simplu degeaba.

Packard spunea...

Ceea ce citesc aici este inca o dovada a faptului ca traim in romania si suntem inconjurati evident de romani.

Hai sa dam toate datele problemei:

Masina: Vw Polo 9n de vreo 10 ani vechime
Data ultimei igienizari: data fabricatiei
Regim de utilizare: mare parte necunoscut

Operatiune solicitata: igienizare instalatie clima si interior auto
Locatie: Roman - Bacau
Ora: 23:45 Vineri seara fiind in drum spre Iasi
Pret: 150 de ron - pret identic cu situatia in care clientul ar fi venit in service la noi in Bucuresti in timpul programului
Aditional: livrat filtru de polen cu carbon activ

S-a factu igienizarea. Sambata dimineata primesc telefon ca tot miroase. Sambata dupa-amiaza primesc telefon cu aceeasi sesizare si sunt rugat sa vin la Roman sa rezolv problema.

Ajung la Roman, masina nu miroase nici pe cald nici pe rece nici pe sus nici pe jos. Are un miros oarecum specific de plastic ars de soare dar asta nu ar trebui sa mirepe nimeni avand in vedere ca masina are 10 ani si cine stie cati km. Lipsa mirosului in momentul testului a fost confirmata si de proprietar. Ii spun ca mirosul provine de la plastic dar daca doreste evident ii mai fac o igienizare contra cost dar ii recomand cu insistenta ca nu este necesar desi daca as fi fost "cu obraz subtire" as fi putut sa ii zic, da dom'le hai sa mai facem una ca vorba aia venisem pana la Roman pe banii mei si pe timpul meu dupa ce in seara anterioara fusesem la o nunta.

Trebuie mentionat faptul ca acest aparat foloseste niste consumabile. Evident nu am facut nici o alta igienizare si am plecat. Ceea ce omite bunul meu interlocutor sa enunte este faptul ca in urma cu vreo 2 saptamani a mai fost la un service unde cine stie ce i-au mai bagat aia pe acolo plus ce a mai luat el de la super-market ca vorba aia avem piciorul rupt dar sugem faringosept ca e medicament.

In concluzie dragul meu nemultumit lasa-mi te rog un cont pe PM ca sa iti trimit cei 150 de ron pentru ca noi nu ne jucam cu garantia oferita dar te rog sa imi mai raspunzi la o interbare: Daca sa zicem esti racit si mergi la farmacie si iei sa zicem Nuofen si nu iti terce cu o pastila ce faci? Bati farmacista? :)

O zi buna tuturor si sper ca v-a amuzat aceasta lectura 'made in romania' ca nu merita scris cu R ;)