apasa-l, apasa-l...apasalapasalapasal

joi, 14 aprilie 2011

ti-ai cumpara o masina turceasca?

Poate titlul e cam “tare” dar ma bantuie acest rationament de ceva vreme si astazi vreau sa vi-l impartasesc: mi-am cumparat o masina nemteasca (puteti inlocui originea cu: frantuzeasca, italiana, japoneza... conceptul e la fel) pentru ca:
-          Are in spate niste ani de cercetare si rafinare a motorului, sasiului, optionalelor, designului etc.
-          E facuta din piese fiabile garantate multi ani
-          A fost montata cu simt de raspundere de oameni calificati cu scule adecvate
Trec anii si masina incepe sa dea semne de oboseala, cauciucul bucsilor imbatraneste si crapa, drumurile-i mananca amortizoarele, termostatu-si da sufletul, placutele de frana se consuma... asta e!
Mai devreme sau mai tarziu orice masina ajunge in service si acesta este momentul in care noi toti suntem pusi sa alegem: mai vrem masina nemteasca (frantuzeasca, italiana, japoneza) pe care am cumparat-o sau vrem o masina nemteasca cu piese turcesti si montata de un Gigel inarmat cu ciocan?
E aproape neverosimila usurinta cu care, dupa ce si-a petrecut  zile sau saptamani alegandu-si masina din zeci de oferte, dupa ce a platit sume considerabile la achizitionare, proprietarul de autoturism decide sa abdice de la principiile care au stat la baza alegerii si cere sa i se monteze pe masina piese de calitate si provenienta indoielnica singurul criteriu fiind pretul.
As adauga aici ca, de cele mai multe ori, “economia” la piese de schimb e paguboasa din pricina faptului ca nu-s fiabile trebuie schimbate mai des si astfel se plateste si manopera de mai multe ori, fara a mai pune la socoteala timpul si alergatura.
Si mai greu de inteles pentru mine este decizia de a incredinta masina unor indivizi necalificati a caror unica recomandare este faptul ca stiu care-i manerul de la cheie si-au demontat la viata lor vreo 2 Dacii.
Mi se pare o forma de ruleta ruseasca sa circuli cu o masina reparata in “fundu’ curtii” cu piese neomologate, daca-ti place viteza sau iti iei si familia in masina e deja inconstienta.
Va urez drumuri netede si masini in perfecta stare tehnica.

Niciun comentariu: