apasa-l, apasa-l...apasalapasalapasal

vineri, 27 ianuarie 2012

Stimate candidat

care aplici fara noima la toate joburile care apar pe net, da-mi voie sa te aduc cu picioarele pe pamant.

Vanzarea de piese auto este un domeniu specializat, trebuie sa stii sa folosesti programele originale de identificare si programele furnizorilor, trebuie sa ai cunostinte de mecanica auto.
In magazinul de piese auto clientul nu vine si zice "Dati-mi, va rog, un filtru de aer cod XXX" ci "Am si eu un Golf, vreau filtre si ulei". Ce filtre, de care ulei si cat e treaba ta sa stii.

Iar cand din CV-ul tau vad c-ai terminat "management", ai lucrat ca agent de vanzari la iaurt si vrei 500 de euro ca "consultant vanzari piese auto" ma-ntreb cu toata seriozitatea daca stii sa citesti deoarece anuntul e FOARTE limpede si cere "experienta in domeniu".
Bine, inteleg, esti istet si inveti repede dar nu poti sa ceri 500 de euro pentru promisiunea pe care sustii c-o reprezinti.
Nu da nimeni 500 de euro pe-un UCENIC, d'aia stimabile genial absolvent mai lasa din pretentii si accepta un job in care sa capeti experienta ca sa poti peste cativa ani sa ceri 500 de euro si sa gasesti pe cineva dispus sa ti-i dea.
Io accept ca o prim-solista are salariu 1000 de euro la Opera dar io n-as angaja-o la service nici pe 5 lei pentru ca ceea ce stie ea sa faca mie nu-mi foloseste. Pricepi?

Pe domnisoarele manicuriste care au aplicat la job n-o sa le intreb daca au ridicat vreodata capota masinii ci ceva mult mai simplu: ce inseamna cifra de la pozitia P2 din certificatul de inmatriculare? Iar pe doamnele contabile si economiste le-as intreba: care bani, care NIR-uri, care facturi daca nu-s in stare sa vanda nimic?

Imi permit sa traduc din romana in romana:
- "mentine relatia cu furnizorii" nu inseamna ca-i invita la cafea si-i tine de povesti ci ca face comenzile, primeste si verifica marfa, mediaza (pana la un punct) neintelegerile aparute
- "identifica piesele" nu inseamna sa caute codurile pe raft cu o foaie printata in mana ci sa afle care-s codurile plecand de la seria de sasiu
- "consiliaza clientul" nu se refera la psihologie ci la recomandarea celei mai bune variante pentru masina lui
- "cunostinte de mecanica" nu inseamna ca stie ca masina are motor, cutie de viteze si caroserie ci ca stie unde-i sonda lambda si mai ales ce-i aia. 
"Marsalier", "debilmetru", "chiuloasa" sunt excluse din vocabular!

Dragi candidati, aplicand haotic la orice job apare pe net NU veti gasi un loc de munca ci va veti scadea sansele pentru ca un CV care l-a enervat sau l-a facut sa se tavaleasca pe jos de ras pe angajator va ajunge direct la gunoi.

Va urez somaj usor :-)

p.s. Stiu ca e de cacat ce-o sa spun dar am angajat un flacau "recomandat". De ce? Pentru ca era singurul calificat :-)



Niciun comentariu: