apasa-l, apasa-l...apasalapasalapasal

joi, 27 octombrie 2011

Ce pot...

În general sunt împotriva englezismelor de orice fel însă de data asta vreau să mă folosesc de ”can”, ”may” și ”should”.
Să luăm un exemplu simplu: condusul autoturismului.
”Can” e pentru ceea ce stă în putința mea să fac - pot să conduc, am abilitățile și cunoștințele necesare îndeplinirii actului șoferiei.
”May” e pentru ceea ce-mi este permis să fac - în ciuda faptului că pot conduce, îmi este interzis să fac asta dacă nu am permis.
”Should” pentru ceea ce nu doar pot ci chiar trebuie să fac - dacă îndeplinesc condițiile pentru ”pot” și ”îmi este permis” aș face bine să circul pe partea dreaptă a carosabilului cel puțin în Europa. Pot să merg și pe stânga iar anumite condiții este și permis (de exemplu în depășire) dar bine-ar fi, ca regulă generală, să țin dreapta.
E clar?

Să trecem acum la ”putințele” legate de întreținerea autovehiculului:

La revizie:
- Pot să schimb doar filtrul de ulei și uleiul? Poți, e permis dar n-ar trebui.
- Poți, dar nu e bine pentru că trăiești într-o țară plină de praf care-ți face în 10.000 km filtrul de aer să semene cu sacul de la aspirator, pentru că aduni din benzină și motorină o cantitate impresionantă de apă în filtrul de combustibil, apă care se va răzbuna la primul ingheț, pentru că tot rahatul de câine uscat și ”liofilizat” sub razele soarelui se oprește în filtrul de habitaclu. Dar, evident, dacă vrei poți.

La mecanică:
- Pot să schimb doar un amortizor? Poți dar nu este permis și nici n-ar trebui.
- Poți că nu-s legate între ele, dar în afară de cazul că aveai amortizoare noi și unul s-a rupt dintr-un accident nu e bine pentru că: al doilea amortizor e la fel de uzat și chiar dacă nu bate nu-și mai face treaba. Pentru că o mașină cu un amortizor la 95% eficiență și unul la 50% o să se comporte ciudat și periculos pe drum, la frânare și în viraje. În plus dacă nu le schimbi pe amândouă pierzi garanția.

- Pot să schimb flanșele de amortizor fără amortizoare? Poți, e permis dar n-ar trebui.
- Poți, dar mai mult ca sigur o să plătești (în scurt timp) manopera a doua oară căci dacă ți-au crăpat flanșele... nici amortizoarele nu-s tefere... Nici viceversa nu-i recomandat și în ambele cazuri pierzi garanția pieselor.

- Pot să schimb doar cureaua de distribuție fără role? Poți, e permis dar n-ar trebui.
- Poți, dacă o schimbi pentru că a expirat pe criterii de timp, dacă o schimbi pentru că a împlinit numărul de km mai mult ca sigur și rolele sunt uzate.

- Pot să pun piese second hand? Poți, e permis (în anumite cazuri) dar n-ar trebui.
- Poți, dacă e vorba de plastice, butoane, ornamente. Dacă vorbim de piese în mișcare, supuse uzurii lasă-te păgubaș pentru că n-ai vreo garanție că nu-s la fel de ”rupte” ca cele pe care le ai deja. Și sub nicio formă nu accepta și nu cere să ți se monteze piese care afectează siguranța mașinii (discuri de frână, plăcuțe de frână, amortizoare etc) second hand.

- Pot să mai merg 10.000 km cu distribuția asta? S-ar putea să poți, e permis dar n-ar trebui să încerci.
- În afară de cazul că știm ”cu acte” la ce dată și ce număr de kilometri s-a montat distribuția, numai Mama Omida poate să-ți dea un astfel de pronostic iar o curea de distribuție ruptă produce daune imense.

- Pot să-mi pun xenoane?
- Poți, dar condițiile ca să fie permis includ far cu lupă speciala și spălător de far și dacă nu respecți condițiile legale n-ar trebui din două motive: 1. riști o amendă 2. mai mult ca sigur colegii de trafic îți vor umple frigiderul.

În concluzie, rămâne la latitudinea ta cum îți întreții mașina atâta timp cât ea nu prezintă pericol pentru ceilalți, eu pot doar să te sfătuiesc ce e bine și să-ți explic de ce.

Înțelepciune și drumuri line vă urez :)



Niciun comentariu: