La salata - de masline extravirgin, la gatit - de masline dar merge si floarea soarelui, la prajit - de palmier fin'ca-i mai stabil la temperatura. Daca le-ncurci o sa-ti iasa o salata gretoasa, o mancare scumpa si-un snitel indigest.
Hahaha, ce v-ati zis: uite muierea... pan'la urma tot la cratita a ajuns :-)
Nope, fix asa-i si la motor... uleiul "cel mai bun" se alege in functie de ce urmeaza sa faci cu el.
Asa ca incearca sa raspunzi la intrebarile de mai jos:
1. mergi mixt oras/ autostrada? cat de des conduci masina pe saptamana?
Faci cu precadere drumuri scurte: gaseste un ulei cu TBN mare (10+) care neutralizeaza acizii
Faci drumuri lungi: TBN-ul nu-i asa important
Mergi rar cu masina: cauta un ulei cu esteri (grupa 5 sau 4 din gama de varf)
Mergi des cu masina: te poti multumi cu un ulei din grupa 4 (chiar 3)
2. ce fel de sofer esti? ai talpa grea, medie sau usoara?
Talpa de plumb: cauta un ulei 0w40 pentru maximum de protectie a motorului
Talpa medie: 5w40
Talpa usoara: teoretic poti sa pui 5w30 sau 0w30, dar cu o precizare: uleiurile cu a doua cifra 30 nu-s recomandate la clima noastra vara.
3. masina e in garantie?
Neaparat pune un ulei care corespunde normei recomandate de producator, altfel pierzi garantia. "Fanteziile" de lubrificare, pe care nu le agreez dar admit ca exista, se pot "exercita" abia dupa iesirea masinii din garantie.
4. ce buget vrei sa aloci schimbului de ulei?
Alege uleiul cel mai bun pe care-ti permiti sa cumperi.
5. motorul tau consuma sau pierde ulei?
Alege un ulei cu punct de inflamare ridicat si vascozitate mare (flash point este temperatura la care uleiul se evapora, vaporii putand fi aprinsi cu o sursa de caldura).
In concluzie, cel mai bun ulei este cel care ti se potriveste :-) daca nu stii sa-l alegi, mergi pe mana unui specialist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu