Pe o piață vestită pentru țepele devenite legendă, alegerea service-ului auto căruia urmează să-i încredințezi mașina (și implicit siguranța ta în trafic) nu-i o treabă ușoară.
Cea mai bună metodă este să întrebi un prieten, vecin, unchi. Poți căpăta două tipuri de răspuns:
- ”du-te unde vrei numai la X să nu te duci” - ceea ce nu te lămurește prea mult dar măcar mai rărește opțiunile
SAU
- ”du-te la Y că am fost mulțumit de ei” - eh, și această recomandare trebuie interpretată: a fost mulțumit că prețul era cel mai mic, a fost mulțumit că serviciile erau cele mai bune, i-a plăcut secretara... încearcă să afli mai multe detalii.
O să-ți dau acum câteva repere orientative:
- nu alerga după ”cel mai ieftin” - cel mai probabil garanția (obligatorie prin lege) e doar de ochii lumii iar dacă vei avea vreo problemă vor găsi 1000 de argumente ca să-ți demonstreze că nu e ”caz de garanție”.
- fă o probă - dacă ai ochit un service care ți se pare ok, mergi la ei pentru o verificare a stării tehnice a mașinii. La verificare n-au ce să strice și în plus ai ocazia să intri în service ca să vezi cu ochii tăi cum merge treaba. Fă-ți programare și du-te puțin mai devreme ca să ai timp să urmărești mecanicii ”în acțiune” - dacă ți se pare ceva în neregulă, inventează o scuză și sterge-o de-acolo.
- evaluează de la intrare starea generală a locației: curățenia, amabilitatea mecanicilor, cantitatea de scule pe care le au. Dacă e debandadă sau mizerie ai toate șansele să pleci cu tapițeria unsuroasă și să constați că ți-au pierdut ceva șuruburi. Mecanicii care-și fac meseria cu pasiune sunt de obicei deschiși, bucuroși să explice - mândri de treaba bună pe care o fac și de bagajul lor de cunoștințe. Ceilalți își ascund incompetența încercând să pară misterioși și preocupați. Sculele sunt de maximă importanță pentru că în lipsa lor se ajunge la ciocan și levier.
- cere un deviz - ai grijă să conțină numele producătorului pieselor de schimb astfel încât să poți evalua raportul calitate-preț. Știu că nu ești expert în piese auto (pe o piață normală nici n-ar trebui să-ți pui problema) însă o căutare pe net te poate lămuri dacă ți s-au propus piese de calitate sau ”făcături”. Întreabă dacă prețurile din deviz includ TVA - o să vezi mai jos de ce.
- pune cât de multe întrebări - ai dreptul la răspunsuri pertinente, dacă nu te-ai lămurit continuă cu întrebările fără sfială - în fond e vorba despre banii tăi
- chiar dacă ești încântat de cum se prezintă, încercă să fi de față măcar la prima intervenție pe care o faci într-un service nou.
- dacă nu ai asistat la reparații (ai fost nevoit, din diverse motive, să lași mașina la ei) cere piesele vechi ”la pachet” - nu-i musai să le iei acasă (că doar n-o să-ți faci depozit de fier vechi în balcon) dar măcar vezi că au fost schimbate - dacă ”tocmai a trecut mașina de gunoi și le-a luat” ai motive serioase de suspiciune și te sfătuiesc să verifici imediat mașina în alt service.
- insistă să ți se dea factură - se practică pe scară largă ”țeapa TVA” - adică atunci când ceri factură afli că prețurile erau fără TVA și te-alegi c-o majorare de preț de 24% dacă insiști. Totuși reține că factura este singura dovadă a reparațiilor efectuate și că in lipsa ei poți să uiți de garanție. Tot din acest motiv te sfătuiesc să nu accepți propunerea de a ți se face un discount dacă renunți la factură.
Să facem acum o sumară clasificare a pieselor de schimb și a gradului de risc la care te expui atunci când faci rabat la calitate - nu te teme, nu e o lecție doctă despre mecanică sunt lucruri logice și de bunsimț:
1. categoria ”poți să mori sau să omori pe cineva” - aici intră tot ce ține de calea de rulare și frâne respectiv: pivoți, capete de bară și bielete de direcție, amortizoare, anvelope, discuri și plăcuțe de frână, lichid de frână, senzori ABS etc. Expresia ”a pierdut controlul volanului” folosită la știri în majoritatea cazurilor de accidente rutiere ascunde 80% defecțiuni tehnice și 20% inconștiență. Diferența de 30-50 de lei între un set de plăcuțe foarte bune și unele ”de carton” este net mai mică decât pagubele pe care acestea din urmă le pot produce. Spitalul și cimitirul sunt întotdeauna mai scumpe și mai dureroase decât piesele de calitate. Argumentul ”mie nu mi se poate întâmpla pentru că...” nu ține... nimeni n-a plecat de-acasă croit să calce un pieton pe trecere și nici să-și facă mașina praf într-un cap de pod - situațiile limită se întâmplă când te aștepți mai puțin și ar fi bine să poți conta măcar pe starea tehnică a mașinii dacă norocul ți s-a terminat.
2. categoria ”strică alte piese” - un ulei de calitate îndoielnică strică, în timp, motorul, un ambreiaj neschimbat la timp poate strica volanta (plus că s-ar putea să te lase mașina-n drum), un ulei de cutie de viteze nepotrivit va strica cutia, filtrele de 2 lei nu-și fac treaba, becurile din târg se scutură la prima groapă, o curea de distribuție ruptă te costă, în cazul fericit, supapele (plus toată ”salata” - garnitură de chiulasă, garnitură de capac colbutori, ulei și filtre) - evaluează, deci, dacă economia de 50-100 de lei pe care o faci azi merită cheltuiala de 2000-5000 de lei pe care vei ajunge să o faci poimâine... adaugă și tractarea și timpul pierdut....
3. categoria ”stres” - macarale de geam, diverse garnituri, stergătoare de parbriz, filtrul de polen și tot ce ține de aerul condiționat - care atunci când cedează produc disconfort
3. categoria ”tichie de mărgăritare” - ornamente de plastic, antena de la radio - n-a murit nimeni din asta :-)
Acestea fiind zise, vă urez înțelepciune și baftă (că-i nevoie de ambele) la căutarea service-ului căruia îi veți încredința autoturismul personal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu